Projectdoelstellingen en resultaten

Doel is om een leer-/studieprogramma voor melkveehouders op te zetten om daarmee educatie te verzorgen rondom het managen van prijsrisico’s. Uit discussie met diverse partijen blijkt dat de prijsrisico’s voor de melkveehouderij zijn voer, melk, mest en rente/geld.

Doel is niet alleen educatie in het kader van bewustwording, maar ook zeker een stap verder. Om melkveehouders te leren (laten toepassen) hoe ze met risicomanagement om kunnen gaan op hun individuele bedrijven, ook al zijn ze lid van bijvoorbeeld een coöperatie voor de verwerking van hun melk.

Daarnaast gaan we onderzoeken of het mogelijk is een onafhankelijke benchmark voor ruwvoer op te zetten. Dit om het managen van prijsrisico’s op voer te stimuleren en mogelijk te maken. Voor mest, rente en melk zijn dergelijke noteringen/instrumenten reeds aanwezig. Op het moment dat het voor deze voornoemde factoren mogelijk wordt om de prijsrisico’s af te dekken ontstaat er een mogelijkheid om regionale samenwerking tussen akkerbouwer en melkveehouder daadwerkelijk tot stand te brengen. Beide ondernemers hebben dan immers de instrumenten tot hun beschikking om hun prijsrisico’s af te dekken. Zo wordt het mogelijk mineralenkringlopen te sluiten en inkomensstromen te waarborgen. Daarmee heeft de sector ook na 2015 bestaansrecht als er wordt gekeken naar het steeds strengere milieubeleid en het belang richting maatschappij op bijvoorbeeld het terugdringen van de CO2-Footprint binnen de melkveesector.

Tevens is er de doelstelling om prijsrisicomanagement onderdeel te laten worden van opleidingen van het agrarisch onderwijs. Om daarmee de jonge, nieuwe generatie melkveehouders al vroeg op de mogelijkheden voor hun toekomstige bedrijfsvoering te wijzen en hun ondernemerschap te stimuleren. Hiervoor zullen onderwijsmaterialen worden ontwikkeld.

Nieuws

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina FrieslandCampina heeft het resultaat in de eerste helft van dit jaar behoorlijk zien verbeteren. De fors gestegen zuivelprijzen gaven de omzet een boost. Ook de winstgevendheid van het zuivelconcern is toegenomen. Dit is mede te danken aan afzetverbetering in China. Door de onzekerheid in de markt ziet de zuivelcoöperatie geen ruimte voor een interim-nabetaling aan de leden-melkveehouders. 
Zuivelprijzen op Global Dairy Trade koelen hard af Op deze snikhete dag is er toch nog iets dat afkoelt. En dat zijn de zuivelprijzen op de Global Dairy Trade (GDT). Vooral magere melkpoeder krijgt dit keer een opdoffer. De uitslag zal geen goed doen aan het sentiment op de Europese zuivelmarkt, die toch al zwak is de laatste weken.
Vijf conclusies over de melkprijsrally De eerste helft van 2022 ligt achter ons. Daarmee valt de balans op te maken welke verwerker in die periode de beste melkprijs uitkeerde. De belangrijkste conclusie is dat de melkprijzen in de afgelopen maanden bij alle verwerkers extreem grote stappen hebben gezet. In dit artikel staat een aantal conclusies op een rij.
Fonterra heeft primeur met elektrische RMO De elektrische auto is al een tijdje gemeengoed, maar de opkomst van elektrische vrachtwagens staat nog in de kinderschoenen. Zuivelcoöperatie Fonterra ziet er toekomst in en heeft met de eerste elektrische RMO een primeur te pakken.
Dit ziet er echt niet goed uit: krimp lijkt onvermijdelijk De Europese Commissie is somberder over Nederlandse inflatie. Economen zijn somberder over de Duitse economie. De kans op recessie in de Verenigde Staten neemt sterk toe, terwijl China krimpt en het Russisch handelsoverschot sterk stijgt.