Home

Een ondernemer moet elk jaar honderden beslissingen nemen die bepalend zijn voor het saldo en dus het uiteindelijke succes van zijn bedrijf. Een kwestie van kansen benutten en risico’s beperken.

Naar aanleiding van een aantal lezingen rondom de opstart van melkprijsgarantiecertificaten en risicomanagement in de melkveehouderij is DCA-kenniscentrum gebleken dat de Nederlandse melkveehouders zich voor het overgrote deel niet bewust zijn van de mogelijkheden om hun prijsrisico te managen. De melkveehouders zijn kostprijs gericht en zoeken naar mogelijkheden deze te verlagen.

Er komt echter een keer een einde aan het verder terugdringen van de kostprijs. Bovendien kunnen we wel aannemen dat de wereld er in 2015, na het wegvallen van de melkquotering, anders uit zal zien. Als men in dat licht bezien ook nog meeneemt de herziening van het GLB en de gewenste verlaging van de landbouwsubsidies door enkele politieke partijen, zal er aan de inkomstenkant van melkveehoudend Nederland nog wel het een en ander op losse schroeven kunnen komen te staan. Dan is het vergroten/zekerstellen van de inkomsten des te belangrijker om voldoende marge over te houden. Het managen van de prijsrisico’s wordt daarmee in de melkveehouderij steeds belangrijker.

Genoeg aanleiding voor DCA-kenniscentrum, Voercentrum, ABN Amro en acconavm om het project risicomanagement in de melkveehouderij op te zetten. Op deze site vindt u meer informatie over dit project en over prijsrisicomanagement.

Nieuws

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina FrieslandCampina heeft het resultaat in de eerste helft van dit jaar behoorlijk zien verbeteren. De fors gestegen zuivelprijzen gaven de omzet een boost. Ook de winstgevendheid van het zuivelconcern is toegenomen. Dit is mede te danken aan afzetverbetering in China. Door de onzekerheid in de markt ziet de zuivelcoöperatie geen ruimte voor een interim-nabetaling aan de leden-melkveehouders. 
Zuivelprijzen op Global Dairy Trade koelen hard af Op deze snikhete dag is er toch nog iets dat afkoelt. En dat zijn de zuivelprijzen op de Global Dairy Trade (GDT). Vooral magere melkpoeder krijgt dit keer een opdoffer. De uitslag zal geen goed doen aan het sentiment op de Europese zuivelmarkt, die toch al zwak is de laatste weken.
Vijf conclusies over de melkprijsrally De eerste helft van 2022 ligt achter ons. Daarmee valt de balans op te maken welke verwerker in die periode de beste melkprijs uitkeerde. De belangrijkste conclusie is dat de melkprijzen in de afgelopen maanden bij alle verwerkers extreem grote stappen hebben gezet. In dit artikel staat een aantal conclusies op een rij.
Fonterra heeft primeur met elektrische RMO De elektrische auto is al een tijdje gemeengoed, maar de opkomst van elektrische vrachtwagens staat nog in de kinderschoenen. Zuivelcoöperatie Fonterra ziet er toekomst in en heeft met de eerste elektrische RMO een primeur te pakken.
Dit ziet er echt niet goed uit: krimp lijkt onvermijdelijk De Europese Commissie is somberder over Nederlandse inflatie. Economen zijn somberder over de Duitse economie. De kans op recessie in de Verenigde Staten neemt sterk toe, terwijl China krimpt en het Russisch handelsoverschot sterk stijgt.